Hillsborougholyckan

En hemsk olycka, en stor tragedi och ett rättsövergrepp utan motstycke…

Hillsborougholyckan inträffade den 15 april 1989 på Hillsborough Stadium då 96 Liverpool FC-fans miste livet. Olyckan skedde då Liverpool FC mötte Nottingham Forest FC i FA-cupens semifinal. Över 25 000 kopites (Liverpoolanhängare) hade åkt dit för att stödja sitt lag på bortaplan och strax efter avspark krossades supportrarna ihjäl på ståplatsläktaren. Efter olyckan tillsattes en utredning under ledning av Lord Justice Taylor för att fastställa orsakerna till olyckan. Utredningen resulterade bland annat i en rapport en månad efter olyckan, den så kallade Taylor-rapporten, med rekommendationer om säkerheten kring fotbollsmatcher. Som resultat togs staket framför fansen bort och alla arenor omvandlas till sittplatsarenor.

En oberoende panel, tillsatt av regeringen, publicerade en ny rapport om olyckan den 12 september 2012. I rapporten framkommer det att polis och myndigheter försökte mörklägga sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för att 96 människor miste livet.

Vid Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där brinner även en eld som aldrig släcks.

Lördagen den 15 april 1989 skulle Liverpool FC möta Nottingham Forest FC i semifinalen i FA-cupen. Semifinalen spelas av tradition på neutral plan för att inte gynna något av lagen. Matchen gick på Hillsborough i Sheffield där samma lag hade mötts föregående år utan incidenter.

Vid den här tiden hade de flesta arenor höga staket mellan åskådarna och planen för att förhindra den huliganism som hade plågat sporten i många år. Huliganerna var särskilt våldsamma i England där planinvasioner och att kasta in föremål på planen var vanligt. Huliganer var inte orsaken till olyckan men staketet skulle senare pekas ut som en av de bidragande orsakerna till olyckan.

IMG_7391 IMG_7392

Jag hittade ett passande mönster papper i min samling som passade utmärkt till dessa bilderna från Hillsborough memorial utanför Anfiled i Liverpool. Ett staket med en Liverbird bakom, som symboliserar Liverpool fansen som var instängda bakom staketet. Ljuset har fått dimension med pearl penn.

IMG_7398IMG_7400IMG_7395

 

Händelseförlopp

Hillsborough hade som brukligt skilda sektioner för de olika lagens supportrar. Liverpoolfansen hade blivit tilldelade Leppings Lane End. Avspark skulle ske klockan 15.00 men på grund av flera olika faktorer, bland annat trafikproblem, kom många Liverpoolfans senare än vanligt till matchen. Mellan 14.00 och 14.45 blev det en ordentlig folksamling i det lilla området utanför vändkorsen vid Leppings Lane End och alla var ivriga att få komma in på arenan innan matchen började. En flaskhals uppstod vid ingången då fler personer kom än som kunde tas in på arenan. Med uppskattningsvis 5 000 fans som försökte ta sig genom vändkorsen ledde till en farlig situation och polisen beslöt att öppna grindarna som normalt används då folket ska ut från arenan. Det resulterade i att hundra- eller tusentals fans kom in till den redan överfulla läktarsektionen och de som stod längst fram pressades mot staketet. De som kom in var inte medvetna om problemen vid staketet. Normalt sett stod poliser eller publikvärdar vid ingången för att dirigera publiken ut åt sidorna, men inte denna gång. Under en tid upptäcktes inte problemet av några andra än de drabbade; det var inte förrän 15.06 när domaren, på inrådan av polisen, stoppade matchen – ett par minuter efter att fansen börjat klättra över staketen. Nu hade en liten port öppnat sig i staketet och några räddade sig den vägen, andra drogs upp av andra fans till West Stand ovanför Leppings Lane.

Fortfarande var de ansvariga för matchen mycket förvirrade över vad som hände. Polisen antog först att man såg en planinvasion och satte in förstärkningar för att hålla folk borta från planen istället för att hjälpa dem ut. Fansen var packade så tätt att flera dog medan de fortfarande stod upp. Planen fylldes snabbt med folk som kippade efter andan eller hade klämskador samt med kropparna av de döda. Det tog lång tid för polisen att inse omfattningen av problemet och när de väl gjorde det blev ambulanserna överbelastade. Fansen hjälpte till så gott de kunde, många försökte ge hjärt-lungräddning och några använde reklamskyltar som bårar.

Då dessa händelser utspelade sig användes några poliser fortfarande till att bilda kedja vid mittlinjen för att hindra fansen från att nå Nottingham Forest-fansen på andra sidan. Några försökte bryta igenom kedjan för att få skadade supportrar till ambulanser.

Totalt klämdes 96 personer ihjäl och 766 blev skadade. (Källa: wikipedia.org)

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.