Scrapbooking Lexikon

A

A1  Pappersmått: 594 mm x 841 mm

A2 Pappersmått: 420 mm x 594 mm

A3 Pappersmått: 297 mm x 420 mm

A4  Pappersmått: 210 mm x 297 mm

A5 Pappersmått: 148 mm x 210 mm

A6 Pappersmått: 105 mm x 148 mm

A7 Pappersmått 074 mm x 105 mm

Akrylblock


En plexiglasskiva som används till silikon och EZ-monterade stämplar. Slits i princip inte ut.

Akrylfärg
En snabbtorkande konstnärsfärg som innehåller färgpigment som blandats samman med ett akrylbindemedel.

Acidfree (Syrafritt)
Se alltid till att ditt scrapbooking material är syrafritt om du vill undvika att den kemiskt reaktionen som uppstår då papperet inne håller syra som gör att fotografierna i ett album gulnar med tiden. Syra har ett pH lägre än 7.0. Ett papper av hög klass (syrafritt) kan stå emot nedbrytningen i hundratals år medan, ett papper av låg kvalitet, t.ex. pappret i en dagstidning, gulnar och blir sprött efter bara några månader.

Alster
Något som du skapat såsom t.ex. en LO, kort, en dekorerad ask ….ja, vad som helst faktiskt!

Adhesive
Lim och självhäftande medium.

Alcohol Blending Solution
Används för att blanda ut alkoholfärger, men kan också användas för att göra rent verktyg och händer med.

Alcohol Ink


Alcohol Inks  är färg från Ranger vilken kan användas på blankt papper, metall, krympplast, glas och andra glatta ytor.

Archival
Beskriver något som varar länge och kommer från ordet “Arkivera” och används oftast som beteckning på stämpel färg som inte bleknar med tiden.

Archive safe
Arkivbeständig= Åldersbeständig och skall alltså hålla mycket länge…

ATG Gun


Tejp hållare till dubbelhäftande tejp, modell större, varje kultrulle rymmer 60 Yard tejp och tejp pistolen kan hantera både 1/2 inch och 3/4 inch breda tejper.

 

B

Band
Band finns i olika storlekar, olika mönster samt färger de klistras fast på ditt alster eller häftas med klämmor.  De kan användas till att bind fast tags, göra rosetter eller som låsning för dubbelvikta kort och askar… men i många fall bara som dekoration.

Beads
…är någon form av pärlor och den engelska termen används oftast inte för äkta pärlor  som istället kallas för ”pearls” istället.

Blending Stump


Kallas även för Stompfer och skuggpenna, den används för att skugga områden när man skissat med en blyertspenna, chalks, oljepasteller eller kol. Den är gjord av mjukt, hårt rullat papper. Vässa pennan genom att sandpappra lite försiktigt på spetsen.

BOM – Book Of Me
Ett album om dig själv, där du har mad sådan som du tycker om och din livsberättelse.

Brads


Kallas också för Jungfruben eller Påsnitar, de har ett huvud och två små “ben” som kan vikas ut. Kan användas för att fästa fast saker t.ex. vellum, men även bara som dekoration. Brads finns i oändligt många olika former, färger och figurer.

Brayer


En brayer är en handhållen roller, den har en cylindrisk rulle och handtag. Rullen finns i många olika utföranden såsom som svamp, plast, gummi samt även läder. Brayer rullas på en eller flera stämpeldyna samtidigt, sedan direkt på papperet eller över en stämpel.

Buttons
…är knappar som används som dekoration.

 

C

C1 Pappersmått: 648 mm x 917 mm

C2 Pappersmått: 458 mm x 648 mm

C3 Pappersmått: 324 mm x 458 mm

C4 Pappersmått: 229 mm x 324 mm

C5 Pappersmått: 162 mm x 229 mm

C6 Pappersmått: 114 mm x 162 mm

C7 Pappersmått: 081 mm x 114 mm

Cardstock
Ett kraftigare papper som används som bas (grunden) inom korttillverkning och scrapbooking.

Cartridge


En insticks modul till utskärnings maskiner eller till datorer de innehåller funktioner m.m.

Chalks


Påminner om skolkritor och kan användas inom många områden, t.ex. att skugga eller utmärka rivna papperskanter. Fungerar fantastiskt att färglägga stämplade bilder. Du applicerar färgen precis som en ögonskugga, med en tops eller liknande.

Charms
… är som ett litet smycke som använd som dekoration, oftast i metall.

Shape Cutter


Fiskars runda och ergonomisk hobbykniv, som kan användas både tillsammans med schabloner och på fri hand.

Chipboard
Dekorativa figurer, bokstäver eller siffror, oftast färdigupptryckta i grövre kartong. Dessa kan man måla och dekorera dem själv med t.ex. mönstrat papper, akrylfärg, embossing pulver men det finns färdig dekorerade att köpa. Eftersom materialet är tjockt blir det en upphöjd 3D-effekt när du fäster dem på papper.

Circle Cutter (Martha Stewart Crafts)


Crikelskärare från Marta Stewart, från 1” till 5.5”  i diameter

Clearstamps
Stämplar tillverkade av silikon som man fäster på ett akrylblock så man har något att hålla i när man stämplar, de är genomskinliga så man se vart motivet hamnar. De har inte lika lån livslängd som traditionella gummistämplar.

Crop-A-Dile


Hålgörare och öljett monteringsverktyg, tång modell.

Crop-A-Dile II Big Bite


Hål görare och öljett monteringsverktyg, modell större.

Crop-A-Dile – Corner Chomper Tool
Tångverktyg som klipper hörn, finns i olika utförande och mönster.

Copic
Bläckpenna från Japan, den används av många illustratörer och finns i 346 färger.  Pennornas miljövänligt äkta bläck kan även spridas med airbrush. Det finns olika typer av pennor Copic Original, Copic Sketch, Copic Wide och Copic Ciao.  Motivet man skall färglägga med dessa pennor får inte vattenfast, pennorna läser på bläckat och blandar sig.

Corrugator


Verktyg som används till att göra vågigt  eller annat mönster i papper genom att mangla det genom verktyget.

Cricut Expression
Den största av alla Cricut maskiner.

Cricut Imagen
Skärmaskin och skrivar allt i en maskin.

Cuttlebug
En mycket populär stansmaskin från Provocraft som används för att stansa ut ur papper, tyg och cardstock bara som några exempel. För att göra detta använde man dies, en figurer utskurna i metall som tillsammans med stansplattor i olika tjocklekar vevas genom maskinen. Diesen stansar då ut figurerna i material du valt. Du kan också göra “torrembossing” med cuttlebuggen, då används embossing folders (fodral) i plast, d e har en upphöjd sida (skapar ett upphöjt mönster på pappret) och en sida med fördjupning. Förkortas ofta ned till CB.

Cuttlekids
En stansmaskin från Provocraft avsedd för barn, men fungerar likadant som vuxen modellen ”Cuttlebug”

 

D

Diamond glaze
Lack som appliceras ovanpå bilder. Ger en blank, något upphöjd yta.

Die cuts
Stansar som används i stansmaskiner, de finns många olika tillverkare på marknaden. De flesta maskinerna har plattor att skifta för att hantera de olika märkena.

Dies
Stansmall i metall som används för att stansa ut die cuts.

Dimensional Magic
Lack som man målar ovanpå bilder. Ger en blank, något upphöjd yta.

Distresser Ink
…är en syrafritt, icke-giftiga, resistenta, vattenbaserad färg bläck och finns både som dyna 2 x 2 inch  och som refill flaskor 0,5 oz. bruna glasflaskor med droppdoserare . Används ofta till att färglägga stämplade motiv med pensel eller att skapa ett åldrat utseende genom att gnugga in färgen direkt på pappret (en eller i flera nyanser tillsammans). Ljusare nyanser kan man få genom att späda med vatten. Kan också blandas med perfect pearl i en minimist flaska och man gör då sin egen glitter mist…

Double Adhesives
Två självhäftande sidor finns som tunn dubbelhäftande tejp, tjockare dubbelhäftade tejp (den här finns också uppskuren i kuddar, kallas 3D kuddar eller distanskuddar).

 

E

Embellishment
Alla former av dekorationer och utsmyckning…

Embossing Pulver
Används tillsammans med stämplar, stämpeln färgas in med en långsam torkande färg eller ett genomskinligt medium. Pulvret appliceras och överflödet skakas utav, pulvret som stannar kvar värms med en speciell värmepistol. Pulvret smälter och man får ett upphöjt motiv som blir resistent mot ytterligare infärgning.

Eyelets
… öljetter på svenska används som dekoration eller till hopsättning av t.ex.
papper, tyg eller liknande. En metallring som skyddar ett hål från att eventuellt spricka. Finns i en mäng olika former och färger. För att använda öljetter behövs en håltång eller hålgörare, en gummimatta för att skydda underlaget, öljettsplittrare och en hammare. Det finns även som tänger i olika storlekar med allt i ett.

 

F

Falsben


En verktyg som dras längs papper för att få en linje att vika pappret efter, kallas också benvikare.

Flock
Sammetspulver som appliceras på lim eller annat häftande material.

Fotofix
Dubbelhäftande tejplappar att fästa foton eller dylik med.

Fotohörn
Trekantiga små fickor som man trär över fotos hörn, alla fyra eller två placerade diagonalt. Dessa håller fotot på plats med är även en dekorativ utsmyckning.

Fozz Felt
Ett filt band oftast med självhäftande baksida, i många olika mönster och färger och används som dekoration.

 

G

Glimmer mist
Glimmer mist är en glimrande färgspray som levereras i en sprayflaska med fint munstycke. Det är en vattenbaserad färg, arkivsäker, syrafri samt giftfri. Du kan använda den på alla typer av material såsom t.ex. papper, akryl, metall, och tyg.

Glitter
…finns i olika storlekar men fäst med klister, tejp eller annat klistrigt, på vilket man applicerar glittret.

Glitterlim
För att dekorera med, kan bli riktigt snyggt i skrift. Ett tips är att doppa en liten tandpetare i glitterlimsflaskan och försiktigt stryka limmet över ett mönster, motiv, stämpelbild eller papper. Ger ett vackert skimmer på det mesta.

Glue Dots
Små behändiga limprickar till att t.ex. fästa foton och dekorationer med.

Gypsy
Handhållen Design Studio till Cricut, man länkar sina cartridge till den och skapar sina utskärnings alster i denna och ansluter den till sin Cricut och sär ut det man skapat. När ett Cartridge blivit länkat till en Gypsy kan det aldrig med länkas till någon annan Gypsy, den blir låst. När ens Gypsy går sönder måste en ny köpas från Provo Craft med samma  ID (identitet) som den man hade.

H

Hole Punch
Översatt till svenska blir det hålgörare. Används till att göra hål i papper med, och tillsammans med en setter monterar man öljetter och liknande.

 

I

Inch
Tum = 2,54 cm. Anges med “. Standardmåtten på ett scrapbookingpapper är 12 x 12 tum, men även 8 x 8 tum förekommer ofta.

 

J

Journaling
Informationen som du skriver på din LO. Kan handla om vad som helst. Oftast en beskrivning av vad fotografierna på din LO visar eller en anekdot där omkring.

Jukebox
Jukeboxen har plats för 6 st Cartridge (minnen) och det går att seriekoppla tre jukeboxar, sammanlagt 18 st. Jukeboxen kan användas utan Cricut DS, då kopplar man in ett minne i taget genom att trycka på knappen framför minnes platsen. Använder man den tillsammans med datorprogrammet så läses alla minnena i boxen in utskärningen kan startas, dessa finns kvar så länge som programmet och Cricuten har kontakt med varandra.

K

 

L

Lignin
Ett så kallat vedämne som gör att papper gulnar och blir skört med tiden.

Liquid Pearls
Små tuber med flytande pärlor. Tryck ut en liten klick liquid pearl på det du vill dekorera. Ibland uppstår en liten topp som man eventuellt kan trycka ner med en vätad fingertopp. Fungerar också att skriva med.

LO
En sida med foton och dekorationer…

M

Mesh
Ett självklistrande nät till dekoration. Kan fästas många gånger om och flyttas runt på pappret om du inte blir nöjd med placeringen. Mycket roligt att jobba med!

Mini Mister


Små finsprayande flaskor, i dessa kan man blanda vattenbaserade färger tillsammans med perfect pearl pulver och på så sätt skapa sina egna specifika färgsprayer (mist).

Mullberry
Ett tunt papper med fin, “halvhårig” yta och hela fiber. Riv i kanterna så får man lite gammaldags stil på det hela. Kommer ursprungligen från det japanska Mulberry-trädet.

N

O

Omonterade stämplar
Endast gummibiten som man själv ansar och monterar på en kloss eller EZ foam

O-Wire

Metall spiraler till Bind It all bindnings verktyget, finns i många olika storlekar och färger…

 

P

Perfect pearl
Perfect Pearls är ett pulver med metallic lyster som kan blandas med de flesta medier och som härdar då det kommer i kontakt med vatten /luft.

Paddle Punsch
Figurstans med långt handtag som gör det möjligt att nå var som helst på pappret. Fungerar som en hole punch.

Permanent Ink
Vattenfast bläck.

Postbound album
Ett album där plastfickorna är utbytbara och påfyllningsbara. Sitter fast med skruvar i ryggen, som ofta är förlängningsbara.

Punch
(På svenska, stans.) Används för att tillverka pappersfigurer. Själva figurhålet som uppstår när man stansar kan självklart också användas. Finns i många, många olika former och storlekar.

Punchinella
Metalliskt glänsande plastband med hål i. Finns i otaliga färger och med olika figurer utstansade ur bandet. Fästes på det du dekorerar.

Q

QuicKutz
Stansverktyg till för figurer och alfabet.

Quickutz – QuickStik Scrapbook Tool


Har en klibbiga spetsiga änden fångar upp små stansade bokstäver, former, punsch stycken, pärlor och andra små utsmyckningar och snabbt, lätt och exakt placera dem precis där du behöver dem på ditt projekt. Den andra änden finns ett avbetnings verktyg och har två olika stolekar…

 

R

Ringalbum
Ett album med ryggen ihopsatt av ringar, ofta i metall. Ringalbum finns i olika former och storlekar och ringarna finns i flertalet färger. Metallringarna finns att köpas separat om du vill göra ett egentillverkat album eller liknande.

Rivlinjal
Linjal med olikformad kan, mot vilket man river av sitt papper.

Rotary Cutter
Cirkelskärare.

Rubberstamp
Motivstämpel, utskuret i gummi, monterat på träkloss eller akrylblock. Dutta färg på gummimotivet från en stämpeldyna och gör avtryck på papper eller dylikt.

Rub Ons
Kallades förr för gnuggisar, då man gnuggar på klistermärket istället för att klistra. Ofta finns en liten pinne med i förpackningen när du köper rubons för att underlätta gnuggningen. Är mycket tunnare så du slipper klistermärkenas kanter. En annan fördel är att man kan gnugga ut endast en del som exempelvis en mun från en rub on. Endast fantasin sätter gränsen.

S

Shape Cutter


Fiskars schablon mallar för att skära ut olika former.

Sew easy
Ett verktyg för att skapa “sydda” utseende, men ogillar sömnad, och älskar stämpling men kan inte hitta rätt mönster! SEW Stamper kombinerar det bästa av båda världar.

Silikonstämplar
Kallas oftast för clearstamps. Stämplar, som monterade på ett genomskinligt akrylblock, gör att man ser exakt var stämpeln hamnar på underlaget.

Skalpell
Används för att skär ut små fina detaljer…  Helt enkelt en behändig liten och vass hobby kniv.

Snaps
Ser ut som öljetter, men har inget hål i mitten. Appliceras med en setter.

Stans
Man pressar ut figurer, siffror, bokstäver. Oftast ur papper men det går med bra stansar att stansa i skinn och andra material också.

Startpaket
(Nybörjarkit) Paket med ett stort antal produkter som säljs i butiker, både till scrapping-nybörjare och veteraner. Innehåller mest lättanvända grundprodukter, såsom papper, brads, pärlor, band, blommor och mycket mer. Finns att köpa i olika storlekar och prisklasser. Populär som present till någon scrap- och pysseltokig när det kan vara svårt för den “utomstående” att välja ut scrap-produkter.

Stickers
Klistermärken…

Spellbinders Nestabilities
… en mycket användbara och flexibla dies (stans) som också kan torrembossa .

T

Tags
Direktöversatt till svenska; adresslappar eller etiketter. Gjort i papp, och har ofta ett hål i toppen där ett band fästs. Dekoreras med, i princip, vad som helst! En väldigt duktig tags-makare är Sari Hänninen, som gjort de läckra tagsen här nedanför:

Tum
Tum = 2,54 cm. Anges med “. Standardmåtten på ett scrapbooking papper är 12 x 12 tum, men även 8 x 8 tum förekommer ofta.

 

U

V

Vellum
Halvgenomskinligt (transparent) papper. Mycket tunt och lätt. Vellum fungrerar utmärkt när du gör lager på lager. Skriv ut texter, inbjudningar m.m. på vellum (fungerar i de flesta skrivare) och ha en bild under som skymtas igenom. Se till att ha genomskinligt lim eller fästpunkter när du fäster vellum. Eller varför inte använda brads i hörnen?

Värmepistol


Används till embossing. Ungefär som en hårtork men betydligt smidigare och avger mycket mer värme och mindre blåst.

 

W

 

X

 

Y

Yard
91,44 cm

 

Z

Zig Pens
Syrafritt är pigmentbaserat bläck, ljusäkta, vattenfast och icke-blödande.

Zutter – Bind It All

   
Hålgörare och ring bokbindare

 

Å

 

Ä

 

Ö

Öljetter
Används som dekoration eller till hopsättning av t.ex. papper, tyg eller liknande. En metallring som skyddar ett hål från att eventuellt spricka. Finns i en mängd olika former och färger. För att använda öljetter behövs en håltång eller hålgörare, en gummimatta för att skydda underlaget, öljettsplittrare och en hammare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.